Nederlanders betalen flinke rentes over hun leningen

“Geld lenen kost geld”, een zin die we inmiddels allemaal kennen. En dat het (veel) geld kost, blijkt uit onderzoek dat wij recentelijk deden naar leningen. Een kwart van de Nederlanders betaalt namelijk meer dan 8% rente voor hun lening. Daarnaast heeft bijna één op de zes leningen zelfs een rentepercentage tussen de 11% en het wettelijk maximum van 14%. Ben jij benieuwd naar het hele onderzoek? Lees dan snel verder!

Gemiddeld leenbedrag
Gemiddeld genomen hebben lenende Nederlanders 1,3 consumptieve kredieten per persoon. Dit zijn vrijwel alle soorten leningen die je als consument kunt afsluiten, behalve leningen voor het kopen of financieren van het verbouwen van je woning. Het gemiddelde bedrag van zo’n krediet is € 6.401,-. De hoogste leenbedragen worden via familie afgesloten. Het gaat hier om een gemiddelde van € 17.119,-. Ja, van je familie moet je het hebben. Letterlijk.

Leningen met de hoogste rente
Als we vervolgens kijken naar de rentepercentages van deze leningen zien we dat deze voor verzendhuiskredieten (7,1%) en creditcardleningen (6,4%) het hoogst zijn. Met een verzendhuiskrediet wordt een krediet bedoeld dat wordt verstrekt door verzendhuizen zoals Bijenkorf, Wehkamp, MediaMarkt en H&M. Als je een product via hen koopt dan betaal je dat geleende geld via deze winkel.

Wat daarnaast ook erg duur is, is rood staan en het hebben van flitskredieten. Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en een lage leensom. Het gaat hier enkel om tientallen euro’s. De rente voor het lenen van geld tijdens het studeren, een studielening, is daarentegen het laagst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *