Variabele energietarieven dalen, vaste leveringskosten stijgen

Even was daar die grote glimlach. Koppen als ‘Energierekening daalt flink bij Eneco, ook Nuon goedkoper’ prijkten op meerdere nieuwswebsites. Geweldig mijn energierekening daalt, was voor velen de gedachte. Toch moet hier enige nuance in worden aangebracht. De variabele tarieven mogen dan wel dalen, maar de vaste leveringskosten zullen stijgen. Benieuwd naar álle ontwikkelingen? Lees snel dan verder…

Schommelen
Ieder half jaar geven we een verwachting van de energieprijzen. Aangezien het tweede half jaar zich (op 1 juli) aandient, hebben onze experts zich verdiept in de variabele tarieven. Ben je er klaar voor? We gaan namelijk even de diepte in… In Nederland kun je kiezen voor vaste energietarieven of variabele tarieven. De eerste optie, vaste tarieven, houdt in dat je een vast bedrag betaalt gedurende de gekozen looptijd. Kies je voor variabele tarieven? Dan heb je te maken met schommelende bedragen. De tarieven worden namelijk twee keer per jaar gewijzigd. Soms betaal je wat meer, soms wat minder. Om deze variabele tarieven is het in dit geval te doen.

Stijgende lijn
De variabele tarieven van Vattenfall (voorheen Nuon) en Eneco, twee van de drie grootste energieleveranciers, zullen per 1 juli flink dalen. Daarentegen stijgen de vaste leveringskosten. Met vaste leveringskosten (ook wel vastrecht) bedoelen we het vaste bedrag per jaar dat de leverancier voor je energie in rekening brengt, onafhankelijk van je verbruik dus. Je kunt het vergelijken met een soort van ‘abonnementskosten’. Een energieleverancier mag deze prijzen zelf bepalen en kan dus per aanbieder anders zijn. Opmerkelijk is dat de kosten van deze vaste leveringskosten al jaren stijgen. Er is zelfs sprake van meer dan een verdubbeling in de afgelopen tien jaar. Volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise, heeft dit te maken met de ontwikkelingen op de energiemarkt. Nieuwe opwek- en verdienmodellen die voornamelijk te maken hebben met het verbeteren van duurzaamheid, vormen hiervoor de hoofdreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *